Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
General

Ce înseamnă SEO? Ghid complet.

‍Ce este optimizarea SEO? În condițiile în care afacerile au nevoie tot mai mare de a fi prezente online prin intermediul unui website, tot mai mulți antreprenori formulează această întrebare. Înainte de a putea răspunde la ea, este nevoie să dau o definiție pentru ceea ce înseamnă SEO.

SEO sau „Search Engine Optimization” este un proces prin care se îmbunătățește vizibilitatea unui site web în rezultatele motoarelor  de căutare. Cu alte cuvinte, este o metodă de a face ca site-ul tău să apară mai sus în rezultatele căutării, astfel încât mai mulți oameni să-l poată găsi.

Înțelegerea SEO: Ce este?

Deci, ce înseamnă optimizarea SEO? Este procesul de îmbunătățire a vizibilității și a plasării unui site web în rezultatele motoarelor de căutare. În termeni mai simpli, este o metodă de a face ca site-ul tău să apară mai sus în rezultatele căutării, astfel încât mai mulți oameni să-l poată găsi.

Optimizarea SEO nu este un proces rapid sau ușor. Necesită o înțelegere profundă a algoritmilor Google (Bing, Yandex, etc), precum și a comportamentului utilizatorilor. De asemenea, necesită o abordare strategică și o monitorizare constantă a performanței site-ului tău.

Importanța optimizării SEO

De ce este importantă optimizarea SEO?

Pentru început, ajută la creșterea vizibilității site-ului tău Pe măsură ce site-ul tău apare mai sus în rezultatele căutării, mai mulți oameni îl vor vedea. Asta înseamnă că ai mai multe șanse să atrageți vizitatori noi și implicit, mai multe leaduri și mai mulți clienți..

Pentru a-ți da seama cât este de important, îți prezint rezultatele unui studiu efectuat de Ahrefs în care au analizat 2 milioane de pagini noi publicate pe Internet și care a arătat că, într-un an de la publicare, peste 90% dintre ele nu au avut nici măcar un vizitator.

traficul web

De asemenea, optimizarea SEO poate ajuta la îmbunătățirea reputației (sau autorității) site-ului tău Oamenii tind să aibă încredere în site-urile care apar în partea de sus a rezultatelor căutării. Prin urmare, dacă site-ul tău este bine plasat în SERP, este mai probabil să fie considerat de încredere și cu autoritate.

În cele din urmă, optimizarea SEO poate ajuta la creșterea vânzărilor. Cu cât mai mulți oameni văd și vizitează site-ul tău, cu atât aveți mai multe șanse să atragi clienți potențiali. Și cu cât ai mai mulți clienți potențiali, cu atât ai mai multe șanse să generezi vânzări.

Într-o analiză făcută în 2023, despre ROI în domeniul SEO, pentru o perioadă de 3 ani, au rezultat procente mai mult decât convingătoare pentru decizia de a investi în SEO.

roi seo pe industrii

Elemente cheie ale optimizării SEO

SEO implică mai multe tipuri de activități, dar cele mai frecvente și mai importante sunt:

 1. Cuvintele cheie: Acestea sunt cuvintele sau frazele pe care oamenii le introduc în motorul de căutare atunci când caută ceva. Pentru a îmbunătăți clasamentul site-ului tău, trebuie să te asiguri că utilizezi cuvinte cheie relevante și populare în conținutul paginilor, articolelor de pe site.
 2. Link-urile: Acestea sunt legăturile către și de la site-ul tău Motoarele de căutare consideră că site-urile cu multe legături relevante sunt de încredere și valoroase, deci este important să ai o strategie solidă de obținere și gestionare a linkurilor (inclusiv a celor interne).
 3. Conținutul: Conținutul de calitate (fie că vorbim de text, imagini sau videoclipuri) este esențial pentru optimizarea SEO, deoarece motoarele de căutare preferă site-urile care oferă informații valoroase și relevante.
 4. Structura site-ului: Aceasta se referă la modul în care este organizat site-ul tău Un site bine structurat este mai ușor de navigat, atât pentru utilizatori, cât și pentru motoarele de căutare.
 5. Performanța site-ului: Acest lucru se referă la viteza de încărcare a site-ului tău, la funcționalitatea acestuia și la modul în care se afișează pe diferite dispozitive. Un site care funcționează bine și arată bine este mai probabil să fie bine clasat de motoarele de căutare.

Cum funcționează SEO?

Optimizarea SEO funcționează prin îmbunătățirea vizibilității site-ului tău în rezultatele motorului de căutare. Acest lucru se realizează prin implementarea unei serie de tehnici și strategii care fac site-ul tău mai atrăgător pentru acestea.

Primul pas în optimizarea SEO este identificarea cuvintelor cheie relevante. Acestea sunt cuvintele sau frazele pe care oamenii le introduc în Google (Bing, Yahoo, Yandex, etc) atunci când caută ceva. Odată ce ai identificat cuvintele cheie potrivite, trebuie să le utilizezi în conținutul tău.

Următorul pas este îmbunătățirea structurii site-ului tău Acest lucru implică organizarea paginilor și a conținutului într-un mod care este ușor de navigat și de înțeles pentru motoarele de căutare, dar mai ales pentru utilizatori (oameni).

De asemenea, este esențial să te asiguri că site-ul tău funcționează bine. Acest lucru înseamnă că trebuie să se încarce rapid, să funcționeze ireproșabil și să se afișeze corect pe toate dispozitivele, cu o atenție deosebită la telefoanele mobile.

În cele din urmă, trebuie să creezi și să gestionezi o strategie de creare de linkuri. Aceasta implică obținerea de backlinkuri către site-ul tău de pe alte site-uri de încredere, relevante și cu autoritate ridicată. Aceste legături ajută la îmbunătățirea autorității site-ului tău și la creșterea vizibilității acestuia în SERP.

Tipuri de optimizare SEO

Există mai multe tipuri de optimizare SEO, fiecare cu propriul set de tehnici și strategii. Acestea includ:

 • SEO la nivel de pagină (SEO On-Page): Acesta se referă la optimizarea elementelor de pe site-ul tău, cum ar fi cuvintele cheie, conținutul, structura site-ului și link-urile interne.
 • SEO Off-Page: Acesta se referă la optimizarea elementelor care se află în afara site-ului tău, cum ar fi link-urile externe, mențiunile din platformele social media și reputația online.
 • SEO Tehnic: Acesta se referă la optimizarea elementelor tehnice ale site-ului tău, cum ar fi viteza de încărcare, securitatea, adaptabilitatea pentru dispozitivele mobile.
 • SEO Local: Acesta se referă la optimizarea site-ului tău pentru a apărea în rezultatele căutărilor locale. Acest lucru este deosebit de important pentru afacerile care depind de clienții locali.

SEO Internațional: Acesta se referă la optimizarea site-ului tău pentru a apărea în rezultatele căutării în alte țări. Acest lucru este deosebit de important pentru afacerile care operează la nivel internațional.

Optimizarea SEO: cele mai bune practici

Există multe strategii și tehnici pe care le poți utiliza pentru a îmbunătăți clasarea site-ului tău în rezultatele motoarelor de căutare. Iată câteva dintre cele mai bune practici de optimizare SEO:

 • Utilizează cuvinte cheie relevante: Identifică cuvintele cheie pe care oamenii le folosesc atunci când caută produsele sau serviciile tale (sau similare) și utilizează aceste cuvinte cheie în conținutul tău (pagini, articole).
 • Creează conținut de calitate: Google clasează mai sus în SERP site-urile care oferă informații valoroase și relevante. Prin urmare, asigură-te că al tău conținut este util, interesant și unic.
 • Îmbunătățește structura site-ului: Asigură-te că site-ul tău este ușor de navigat și de înțeles pentru motoarele de căutare.
 • Îmbunătățiți performanța site-ului: Fii sigur că acesta se încarcă rapid, funcționează fără erori și se afișează corect pe toate dispozitivele.
 • Construiește linkuri de calitate: Obține backlinkuri către site-ul tău de pe la site-uri cu autoritate mare.

Erori comune de SEO de evitat

Optimizarea SEO poate fi un proces complicat și este ușor să faceți greșeli. Iată câteva dintre cele mai comune erori de SEO de evitat:

 • Utilizarea cuvintelor cheie nepotrivite: Utilizarea cuvintelor cheie greșite poate duce la atragerea audienței greșite. Este important să utilizezi cuvinte cheie relevante pentru produsele sau serviciile tău. (Ex: optimizezi o pagină pentru cuvântul cheie ”mâner ușă”, dar utilizatorii caută ”clanță ușă”)
 • Crearea de conținut de slabă calitate: Conținutul de slabă calitate nu va ajuta la îmbunătățirea clasamentului site-ului tău în SERP. Chiar mai important, dacă produci frecvent conținut de slabă calitate, site-ul tău poate fi ”penalizat” și coborât în rezultatele căutărilor.
 • Neglijarea obțineri/construcției de backlink-uri: Legăturile sunt un element cheie al optimizării SEO. Absența acestora semnalează motoarelor de căutare că informațiile de pe siteul tău nu sunt valoroase, întrucât nimeni nu face referire la ele.
 • Ignorarea performanței tehnice a site-ului: Un site care se încarcă lent sau care nu are pagini cu erori, poate afecta negativ poziționarea în SERP. Asigură-te că site-ul tău este ok din punct de vedere tehnic (sau cel puțin verifică periodic starea lui și cere ce asigură mentenanța lui să facă modificările necesare).

Instrumente pentru optimizarea SEO

Există multe instrumente disponibile care vte pot ajuta să îmbunătățești optimizarea SEO a site-ului tău Acestea includ:

 • Instrumente de cercetare a cuvintelor cheie: te ajută să identifici cuvintele cheie relevante pentru produsele sau serviciile tale. (Ex: Moz Keyword Explorer, Google Keyword Planner)
 • Instrumente de analiză SEO: Acestea iți oferă posibilitatea de a monitoriza performanța site-ului tău și de a identifica zonele care necesită îmbunătățiri. (Ex: Semrush, Google Search Console)
 • Instrumente de construire a backlinkurilor: Acestea vă pot ajuta să obțineți legături către site-ul tău de pe alte site-uri de încredere și relevante. (Ex: Semrush, Ahrefs, Hunter)
 • Instrumente de analiză a conținutului: Acestea te pot ajuta să evaluezi calitatea și relevanța conținutului tău (nu sunt multe opțiuni pentru limba română)
 • Instrumente de testare a vitezei site-ului: Acestea te informează dacă site-ul tău se încarcă rapid și funcționează corect.

Dacă este important pentru afacerea ta să obțină leaduri și clienți din mediul online ai nevoie de un website ale cărui pagini să fie optimizat pentru motoarele de căutare. SEO este procesul prin care acest lucru se realizează. Serviciile SEO de calitate fac posibilă, în timp, achiziția de leaduri și clienți cu un ROI foarte bun.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *